Τι είναι η εκκλησία του Χριστού.

article-image

Το σύνολο των ατόμων, που έχουν δεχθεί τον Ιησού στην καρδιά τους, αποτελεί την παγκόσμια εκκλησία. Και σε κάθε μέρος υπάρχει η τοπική εκκλησία. 

Ο Θεός, ο οποίος είναι αγάπη, θέλει ο καθένας που έχει τον Χριστό στην καρδιά του, να έχει κάποια σύνδεση, μ’ ένα σύνολο πιστών, ή με κάποια εκκλησία. Εκεί, κάποιος μπορεί να βρει βοήθεια, συμπαράσταση, και ενθάρρυνση από άλλους πιστούς, και έτσι ν’ αυξηθεί στην πνευματική του ζωή.

Ο Χριστός απέκτησε την εκκλησία με το αίμα Του. (Πρξ 20/28).

Η γραφή μας λέει,  ότι ο Χριστός μας αγόρασε στον Θεό με το το αίμα Του, από κάθε φυλή, και γλώσσα, και λαό και έθνος.  (Αποκ 5/9)  Και μόνο όσους έχει λυτρώσει και καθαρίσει με το αίμα Του, αποτελούν την εκκλησία Του. Και βέβαια, ο Χριστός τον οποίο ο Πατέρας Θεός ανέστησε και τον κάθισε στα δεξιά Του στα επουράνια,… είναι πιο πάνω απ’ όλους στην εκκλησία.  (Εφ. 1/19-23).

Σκοπός της εκκλησίας.

Κοινή αρχή της πίστης όλων σε μια εκκλησία, είναι αυτό που είπε ο Σίμωνας Πέτρος στον Ιησού, ότι «εσύ είσαι ο Χριστός ο Υιός του ζωντανού Θεού.» Και ο Ιησούς απάντησε, ‘’ Μακάριος είσαι, …επειδή αυτό,.. σου το αποκάλυψε ο Πατέρας μου, που είναι στους ουρανούς. Κι εγώ σου λέω, ότι εσύ είσαι ο Πέτρος, κι επάνω σ’ αυτή την πέτρα θα χτίσω την εκκλησία μου, και πύλες  Άδου δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της.’’  (Μθ 16/16-19).

Ο σκοπός της ύπαρξης της εκκλησίας είναι, οι πιστοί ν’ αυξάνονται στην χάρη και στην γνώση του Κυρίου και Σωτήρα Ιησού Χριστού, (2 Πετ 3/18) και να κραταιωθούν με δύναμη διαμέσου του Πνεύματος στον εσωτερικό άνθρωπο, ώστε ο Χριστός διαμέσου της πίστης να κατοικεί μέσα στις καρδιές,… και μαζί με όλους τους αγίους να καταλάβουν την αγάπη του Χριστού, που υπερβαίνει κάθε γνώση. (Εφ 3/17,19). Σε μια εκκλησία καθώς τα άτομα αγαπάνε ο ένας τον άλλο, ο Θεός μένει μέσα τους, (1 Ιν 4/12) και ο Ιησούς είναι ανάμεσα τους. (Μτ 18/20). Μία εκκλησία μπορεί ν’ αποτελείται από δύο ή τρία άτομα μόνο, αυτό δεν έχει σημασία.

Ο Θεός θέλει το κάθε παιδί Του, να μπορεί να βρεθεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες, για ν’ αυξηθεί πνευματικά, και να πραγματοποιηθεί το σχέδιο του Θεού στην ζωή του, Επίσης, να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει μπροστά του, και να πάρει  νίκες και όλα όσα ο Θεός, έχει ήδη ετοιμάσει γι’ αυτόν. Διότι, καθώς ο άρχων αυτού του κόσμου είναι ο σατανάς,(2 Κορ 4/4), και ενώ ήταν στην εξουσία του σκότους, τώρα ήρθε στο φώς του Χριστού, θ’ αντιμετωπίσει δυσκολίες. Γι’ αυτό ο πιστός πρέπει να μένει σταθερά στην πίστη του ευαγγελίου, και να  βρίσκεται τακτικά  μαζί με άλλους πιστούς, με τους οποίους  θα αισθάνεται άνετα και ευχάριστα, και θα μπορέσει να προχωρήσει.

Τα βαπτίσματα.

Όπως διαβάζουμε στην προς Εφεσίους  επιστολή, εκκλησία ονομάζεται το σώμα του Χριστού, (Εφ 1/23) και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είναι το κεφάλι πιο πάνω απ’ όλους στην εκκλησία. (Εφ 1/22) Και όπως είπαμε η εκκλησία ή το σώμα του Χριστού, είναι το σύνολο των πιστών, που  αποτελούν την τοπική εκκλησία. Αλλά και όλες οι τοπικές εκκλησίες όλων των εθνών, αποτελούν την παγκόσμια εκκλησία, ή το παγκόσμιο σώμα του Χριστού, όπου κεφαλή βέβαια είναι ο Χριστός . Κι ο κάθε πιστός είναι μέλος του σώματος του Χριστού ή της εκκλησίας. Έτσι, καθώς το φυσικό σώμα είναι ένα, και έχει πολλά μέλη, όλα όμως τα μέλη τού ενός σώματος είναι ένα σώμα, έτσι και ο Χριστός και το σώμα του. (1Κορ 12/12) Γι’ αυτό ο κάθε αμαρτωλός που μετανοεί, και δέχεται τον Χριστό στην ζωή του, τότε γεννιέται από επάνω (Ιν 3/3) και τότε βαπτίζεται διαμέσου του ενός Πνεύματος σε ένα σώμα. (1 Κορ 12/13) Στα μάτια του Θεού, τότε ένας άνθρωπος είναι Χριστιανός.

Στην συνέχεια, ο νέος πιστός στην καρδιά του οποίου κατοικεί ο Χριστός  (Κολ 1/27) και είναι πλέον παιδί Θεού,  (Εφ 2/3), (Ιν 1/12) αποφασίζει με την θέληση του να πεθάνει ως προς την αμαρτία ώστε ο παλιός άνθρωπος να σταυρωθεί, και να μην είναι πλέον δούλος της αμαρτίας. (Ρωμ 6/2,6) Συμβολική πράξη υπακοής είναι το βάπτισμα στο νερό, που σημαίνει ότι, κάποιος έχει ταφεί μαζί με Χριστό, διαμέσου του βαπτίσματος στον θάνατο, ώστε όπως ο Χριστός αναστήθηκε, έτσι και ο πιστός να περπατήσει σε μια νέα ζωή. (Ρωμ 6/4) (Βλέπε: Βαδίζοντας κατά το πνεύμα και όχι κατά σάρκα).

Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ζωή του πιστού, είναι το βάπτισμα με το άγιο πνεύμα, που είναι το χρίσμα που μας διδάσκει όλα όσα είναι αλήθεια και δεν είναι ψέμα, (1 Ιν 2/27) και μας κάνει ικανούς να ζήσουμε μία νικηφόρα ζωή. (2 Κορ 2/14) Γι’ αυτό και ο απόστολος Παύλος ρώτησε κάποιους μαθητές στην Έφεσο, λάβατε Πνεύμα Άγιο αφού πιστέψατε; (Πρξ 19/2)

Ο υπεύθυνος της εκκλησίας.

Υπεύθυνος σε μια εκκλησία ή σύναξη πιστών, πρέπει να είναι κάποιος ο οποίος σίγουρα έχει την εμπειρία της αναγέννησης, και έχει καλεστεί από τον Θεό, για να Τον υπηρετεί. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο Παπάς, ή ο Ιερέας σε μια Ορθόδοξη ή Καθολική εκκλησία, ή ο Ποιμένας σε μια Ευαγγελική. Ή μπορεί να είναι ο υπεύθυνος σε μια κατ’ οίκον συνάθροιση. Στον ουρανό δόγματα δεν υπάρχουν. Αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ο υπεύθυνος της εκκλησίας να οδηγεί τα άτομα σε μια προσωπική σχέση με τον Θεό δια του Ιησού, και τα ονόματά τους να είναι γραμμένα στο βιβλίο της ζωής. (Αποκ 20/15).

Γενικά η εκκλησία είναι ο χώρος  όπου όλοι οι πιστοί μπορούν να  δοξάσουν τον Θεό, να Τον λατρεύσουν, και να αισθανθούν την παρουσία Του, διότι ‘’ο Θεός κατοικεί ανάμεσα στις δοξολογίες του λαού Του.’’  (Ψλμ 22/3).  Και όπως, είπαμε, όταν οι πιστοί είναι συγκεντρωμένοι στο όνομα του Ιησού, εκεί είναι και ο Ίδιος ανάμεσά τους. (Μτ 18/20).