Η Μεγάλη Ανταλλαγή.

article-image

Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, πάνω στον σταυρό του Γολγοθά έγινε η Μεγάλη Ανταλλαγή, που άλλαξε την πορεία όλης της ανθρωπότητας. Εκεί, Ο Ιησούς εγκαταλείφθηκε, όχι μόνο από τους ανθρώπους, αλλά κι’ από τον Πατέρα Θεό, καθώς όλη η ασχήμια της αμαρτίας μας ήτανε πάνω Του.Εκεί στον σταυρό μόνος του υπέφερε, καθώς Εκείνος ο οποίος ήτανε αναμάρτητος πλήρωσε το βαρύ τίμημα για τις δικές μας αμαρτίες. Γιατί ο Δημιουργός του σύμπαντος, τον υιό του που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού.

(Ακολουθούν τα εδάφια που αναφέρονται στην Μεγάλη Ανταλλαγή.)

Ο Ιησούς έγινε κατάρα για χάρη μας, για να είμαστε εμείς ευλογημένοι.  Διότι, μας εξαγόρασε από την κατάρα του νόμου, αφού έγινε κατάρα για χάρη μας, επειδή είναι γραμμένο: ‘’Επικατάρατος καθένας που κρέμεται επάνω σε ξύλο’’. Για να έρθει στα έθνη η ευλογία του Αβραάμ διαμέσου του Ιησού Χριστού, ώστε να λάβουμε την υπόσχεση του Πνεύματος διαμέσου της πίστης. (Γαλ 3/13,14).

Ο Ιησούς έγινε αμαρτία με την δική μας αμαρτία, ώστε εμείς να γίνουμε δίκαιοι με τη δική Του δικαιοσύνη.  Διότι ο Ιησούς,… παρέδωσε σε θάνατο την ψυχή του, και λογαριάστηκε μαζί με ανόμους, κι αυτός βάσταξε τις αμαρτίες πολλών, και θα μεσιτεύσει υπέρ των ανόμων. (Ης 53/12).  Επειδή, (ο Θεός), εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη του Θεού διαμέσου αυτού. (2 Κορ 5/21).

Φορτώθηκε τις θλίψεις μας, για να έχουμε εμείς χαρά. Διότι, Αυτός στην πραγματικότητα, βάσταξε τις ασθένειές μας, και επιφορτίσθηκε τις θλίψεις μας, ενώ, εμείς τον θεωρήσαμε τραυματισμένο, πληγωμένο από τον Θεό, και ταλαιπωρημένο. (Ης 53/4). Αλλά για μας, ο ψαλμωδός είπε,.. μας φανέρωσες τον δρόμο της ζωής, χορτασμός ευφροσύνης είναι το πρόσωπο σου, τερπνότητες βρίσκονται στα δεξιά σου παντοτινά. (Ψλ 16/11).

Ο Ιησούς απέκτησε πληγές, για να έχουμε εμείς υγεία σωματική και ψυχική. Διότι, τραυματίσθηκε για τις παραβάσεις μας ταλαιπωρήθηκε για τις ανομίες μας, η τιμωρία που έφερε την δική μας ειρήνη, ήταν επάνω σ’ Αυτόν, και διαμέσου των πληγών Του γιατρευτήκαμε εμείς. (Ης. 53/,5). Ο Ιησούς μας χάρισε επίσης και ψυχική υγεία, και γι’ αυτό είπε: Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου, γι’ αυτό με έχρισε, με έστειλε για να φέρω τα χαρμόσυνα νέα στους φτωχούς, για να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, για να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους, και ανάβλεψη στους τυφλούς, να αποστείλω τους τσακισμένους ψυχικά σε ελευθερία, για να κηρύξω ευπρόσδεκτο χρόνο του Κυρίου. (Λκ 4/18).

Ακόμη, εγκαταλείφθηκε και περιφρονήθηκε για να γίνουμε εμείς αποδεκτοί από τον Θεό. Γι’ αυτό η γραφή λέει, ότι ο Ιησούς από τους ανθρώπους ήταν καταφρονημένος, και απορριμμένος, άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθένειας, και σαν έναν άνθρωπο, από τον οποίο κάποιος αποστρέφει το πρόσωπό, καταφρονήθηκε, και τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτε. (Ης 53/3). Επίσης ο ίδιος είπε για μας;  Kάθε τι που μου δίνει ο Πατέρας, θα έρθει σε μένα, κι’ εκείνον που έρχεται σε μένα δεν θα τον βγάλω έξω. (Ιν 6/37).

Ο Ιησούς έγινε ντροπή, για να συμμεριστούμε την δόξα του. Στην προς Εβραίους επιστολή διαβάζουμε: Γι’ αυτό, ας αποβλέπουμε στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης, ο οποίος εξ’ αιτίας της χαράς που ήταν μπροστά Του, υπέφερε σταυρό, καταφρονώντας τη ντροπή, και κάθισε, στα δεξιά του θρόνου του Θεού.(Εβρ. 12/2). Επειδή, έπρεπε σ’ Αυτόν, για τον οποίο υπάρχουν τα πάντα, και διαμέσου του οποίου έγιναν τα πάντα, φέρνοντας στην δόξα πολλούς γιούς, να παραστήσει τέλειο τον αρχηγό της σωτηρίας τους διαμέσου των παθημάτων.(Εβρ2/10).